1930 - 1939

Bedrijfsgeschiedenis

1930: Move to Cannstatt
1930: Verhuis naar Cannstatt
Het bedrijf verhuist van het centrum van Stuttgart naar de industriële wijk (Bad) Cannstatt, waar Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach al de eerste verbrandingsmotor met hoge snelheid hadden ontwikkeld.
1930: STIHL exports
1930: STIHL exporteert
STIHL presenteert zijn draagbare benzinekettingzaag op de vakbeurs van Leipzig waar ze goed wordt ontvangen. De eerste export gaat naar Zwitserland, Nederland, België en Frankrijk. STIHL knoopt voor het eerst een handelsbetrekking met een buitenlandse importeur aan (Defries in Milaan, Italië).
STIHL defies the global economic crisis
1931: STIHL trotseert de wereldwijde economische crisis
Andreas Stihl reist naar de Sovjet-Unie, waar hij een order voor enkele honderden STIHL boomvelmachines ontvangt. In tegenstelling tot de meeste Duitse bedrijven hoeft hij niemand te ontslaan ondanks de diepe economische crisis. Er worden tot 26 machines per maand geproduceerd door intussen 38 medewerkers.
1933: Growth of the company
1933: Groei van het bedrijf
Met het toenemende succes van het bedrijf worden de organisatie en de verkoop steeds veeleisender. Andreas Stihl heeft al negen kantoormedewerkers in dienst in zijn fabriek.
1934: Training at STIHL
1934: Opleiding bij STIHL
De eerste leerling-mecaniciens krijgen een opleiding bij STIHL. Geschoolde werkers met uitstekende kwalificaties vormen de ruggengraat van het bedrijf, dat consequent technische verbeteringen ontwikkelt en nieuwe modellen gebruikt.
1935: The first Christmas bonus
1935: De eerste kerstbonus
In het eerste winstgevende jaar sinds de wereldwijde economische crisis krijgen de medewerkers de eerste kerstbonus in de geschiedenis van het bedrijf. De verkoop van STIHL kettingzagen neemt wereldwijd toe, terwijl de stijgende industriële vraag naar hout en het houtproduct cellulose het bosbeheer en de zagerijen voor grote uitdagingen stelt.
1936: New company logo
1936: Nieuw bedrijfslogo
Het nieuwe bedrijfslogo weerspiegelt de nauwe relatie van STIHL met de ontwikkeling van de kettingzaag en het belang van zijn producten op alle gebieden van bosbouw en boswerkzaamheden.
1937: Trip to America
1937: Reis naar Amerika
Andreas Stihl onderneemt een lange zakenreis naar de VS en Canada. Met 27 modellen wordt het merk STIHL wereldwijd al erkend als de belichaming van de moderne kettingzagen.
1938: A new plant on the Rems
1938: Een nieuwe fabriek aan de Rems
Om de activiteiten uit te breiden, koopt Andreas Stihl een oude papiermolen in Neustadt (Waiblingen) aan de Rems – waar vandaag het hoofdkantoor van het bedrijf is gehuisvest.

Productgeschiedenis

1930: The first one-person chainsaw
1930: De eerste eenmanskettingzaag
Een nieuwe elektrische afkortzaag is de eerste die door slechts een persoon kan worden bediend. Ze wordt vooral gebruikt op kapplaatsen. De STIHL "Liliput", de opvolger, komt in 1933 op de markt en weegt 25 kg.
1932: Patented Stihl saw chain
1932: Gepatenteerde STIHL zaagketting
A. STIHL MASCHINENFABRIK in Stuttgart-Bad Cannstatt verwerft in 1932 het patent voor de kettingzaag met 3-voudige schakels en met snij- en schraaptanden die een betere afvoer van de spanen mogelijk maken.
1932: Stihl motorised washing machine
1932: STIHL gemotoriseerde wasmachine
Wasmachines, met de keuze tussen een elektrische motor of wateraandrijving, vormen gedurende enkele jaren een aanvulling op het productsegment van de kettingzagen.
1934: Fully automatic chain lubrication
1934: Volautomatische kettingsmering
Een oliedruksmering in de handgreep zorgt voor de smering van de zaagketting en de geleidingsrails, indien nodig. De volautomatische "smering voor zaagkettingmachines" ontwikkeld door Andreas Stihl, en voor het eerst geregeld door de rotatie van het tandwiel, krijgt de bescherming van het gebruiksmodel, toegekend door het octrooibureau van het Duitse Rijk.
1935: Petrol-powered frame saw
1935: Benzinebeugelzaag
Deze speciale klemvrije zaag en haar opvolgers worden decennialang gebruikt om op kapplaatsen boomstammen in te korten.
1936: Centrifugal clutch
1936: Centrifugaalkoppeling
De centrifugaalkoppeling zorgt ervoor dat de zaagketting automatisch meedraait naarmate het motortoerental stijgt.
1937: PK compressed air saw
1937: PK persluchtzaag
De persluchtzaag met volledig omsloten versnellingsmechanisme weegt slechts 14 kg en kan worden gebruikt in de mijnbouw en zelfs onder water.
1938: BDKH two-person saw with aluminium cylinder
1938: Tweemanszaag BDKH met aluminiumcilinder
De benzinemotor van de tweemanszaag is uitgerust met een lichtmetalen cilinder uit aluminium, waarvan het loopvlak verchroomd is. De zaag heeft een vermogen van 7 pk en weegt "slechts" 37 kg.