1990 - 1999

Bedrijfsgeschiedenis

1990: Founding of STIHL Italy and Japan
1990: Oprichting van STIHL Italië en Japan
Italië is het tiende Europese land waar STIHL een verkoopbedrijf vestigt. Het wordt opgericht in Milaan, in samenwerking met Defries dat in zijn hoedanigheid van eerste buitenlandse importeur al sinds 1932 verbonden is met STIHL. Het eerste verkoopbedrijf in Azië, Kabushiki Kaisha STIHL, wordt opgericht in Japan.
1991: Founding of STIHL Hungary
1991: Oprichting van STIHL Hongarije
Na de val van het Ijzeren Gordijn wordt ANDREAS STIHL Kereskedelmi Kft operatief als het eerste eigen verkoopbedrijf van STIHL in een voormalig Warschaupactland.
1992: VIKING / The third generation joins the ranks
1992: VIKING /de derde generatie treedt aan
Sinds 1 juli 1992 bezit STIHL 100% van de aandelen van VIKING, de Oostenrijkse producent van tuinmachines. De derde generatie – Dr. Nikolas Stihl, zoon van Hans Peter Stihl – komt datzelfde jaar in het bedrijf.
1993: Founding of STIHL Poland and Czech Republic
1993: Oprichting van STIHL Polen en Tsjechische Republiek
STIHL breidt zijn internationale verkooporganisatie uit door nieuwe verkoopbedrijven te openen in de Tsjechische Republiek en Polen, waar premier Hanna Suchocka de plechtige opening bijwoont.
1995: Founding of STIHL HOLDING KG
1995: Oprichting van STIHL HOLDING KG
De bedrijven ANDREAS STIHL in Waiblingen, STIHL KG in Dieburg en STIHL & Co. in Wil (Zwitserland) worden in een nieuw opgerichte overkoepelende moedermaatschappij ondergebracht. Met STIHL HOLDING KG bieden de kinderen van oprichter Andreas Stihl het familiebedrijf een toekomstbestendig kader voor de volgende generatie.
1995: News in the Middle Kingdom and Mexico
1995: Nieuws in het Middenrijk en Mexico
Het internationaal productienetwerk wordt uitgebreid met Taicang ANDREAS STIHL Powertools Co. Ltd., een productiebedrijf in de Volksrepubliek China. Het verkoopbedrijf ANDREAS STIHL Ltd. wordt opgericht in Hong Kong. STIHL neemt ook de verkoop in de grootste economie van Latijns-Amerika in handen.
1996: Andreas Stihl turns 100, STIHL turns 70
1996: Andreas Stihl wordt 100, STIHL wordt 70
STIHL viert zijn 70ste verjaardag en de 100ste verjaardag van oprichter Andreas Stihl. Voor de medewerkers wordt een openluchtfeest georganiseerd op het terrein van Fabriek 1 in Waiblingen.
1996: STIHL Vertriebs AG Switzerland and STIHL in Africa
1996: STIHL Vertriebs AG Switzerland en STIHL in Afrika
In Mönchaltorf (Zurich) neemt STIHL zijn importeur over en richt er zijn eigen verkoopbedrijf op in de buurt van de geboorteplaats van oprichter Andreas Stihl. Door een bedrijf op te richten in Pietermaritzburg, Zuid-Afrika, is STIHL eindelijk op alle continenten vertegenwoordigd met zijn eigen vestigingen.
1997: STIHL ensures job security in Germany
1997: STIHL zorgt voor werkzekerheid in Duitsland
Het directiecomité en de algemene ondernemingsraad ondertekenen de eerste arbeids- en vestigingsovereenkomst van het bedrijf op 21 februari 1997. STIHL helpt op die manier de tewerkstelling in Duitsland veilig te stellen.
1997: Founding of STIHL Romania
1997: Oprichting van STIHL Roemenië
Het startschot voor het eigen verkoopbedrijf van STIHL in Zuidoost-Europa wordt gegeven in mei. Robert Mayr, echtgenoot van eigenaar Eva Mayr-Stihl, opent het filiaal.
1997: STIHL AG
1997: STIHL AG
Een nieuwe bedrijfsstructuur: de aandeelhouders van STIHL HOLDING KG richten de naamloze vennootschap STIHL AG op. De 12-koppige raad van toezicht bestaat uit een gelijk aantal aandeelhouders en personeelsvertegenwoordigers. De holding wordt STIHL Holding AG & Co. KG.
1998: STIHL keeps expanding
1998: STIHL blijft uitbreiden
STIHL richt nieuwe verkoopkantoren op in Argentinië, Griekenland en Portugal. Hiermee stijgt het aantal buitenlandse productie- en verkoopbedrijven tot 25.

Productgeschiedenis

1990: Compact chainsaws
1990: Compacte kettingzagen
De 021 en 023 zagen voor hobbygebruik beschikken haast over alle kenmerken van de professionele zagen van STIHL: antivibratiesysteem, QuickStop kettingrem, automatische kettingsmering, elektronisch ontstekingssysteem en zijdelingse kettingspanning.
1991: ElastoStart starter handle
1991: ElastoStart startgreep
Kettingzagen en andere machines starten vergt duidelijk minder inspanning. Het in de ElastoStart startgreep ingebouwde dempingselement absorbeert de krachtpieken die ontstaan wanneer de gebruiker aan het startkoord trekt.
1992: BR 320 L blower
1992: Bladblazer BR 320 L
Met de ruggedragen BR 320 L stelt STIHL een geruisloos werkende bladblazer voor. Die werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in geluidsgevoelige omgevingen, zoals kuuroorden. De "luchtbezem" maakt grote oppervlakken snel en economisch vrij van bladeren en vuil.
1993: High-pressure washer, wet and dry vacuum
1993: Hogedrukreiniger, alleszuiger
STIHL breidt zijn productaanbod uit met hogedrukreinigers en alleszuigers. Het aanbod omvat koud- en warmwaterreinigers in verschillende klassen (particuliere, gemengde en professionele toepassingen). Ook bij de alleszuigers worden toestellen voor zowel professionele als particuliere toepassingen aangeboden.
1994: 020 T speciality saw
1994: Speciale zaag 020 T
De speciale zaag voor het boomonderhoud is makkelijk hanteerbaar en heel precies te bedienen. Ze werd speciaal voor het werk in de boom zelf ontworpen, bv. voor het werk van boomchirurgen.
1994: Quick chain tensioner for chainsaws
1994: Kettingsnelspanner voor kettingzagen
Tijdens het gebruik rekt de zaagketting uit zodat ze af en toe moet worden aangespannen. Met de kettingsnelspanner kan dat zonder gereedschap. De gebruiker hoeft alleen maar een regelwiel te verdraaien. Deze handige functie werd het eerst bij de compacte zaag 023 C aangeboden, later ook bij de professionele kettingzaag 026 C.
1995: 023 L – the world’s quietest petrol-powered chainsaw
1995: 023 L - de stilste benzinekettingzaag ter wereld
Met de 023 L stelt STIHL de stilste benzinekettingzaag ter wereld voor. Samen met de elektrische zaag E 14 C werd ze met het ecolabel "Blauen Engel" bekroond.
1995: QuickStop Super chain brake for chainsaws
1995: QuickStop Super kettingrem voor kettingzagen
Bij de QuickStop Super kettingrem, die voor het eerst op de 036 C wordt voorgesteld, wordt de stopfunctie niet alleen bij een voldoende krachtige terugslag van de kettingzaag of manueel via de voorste handbescherming geactiveerd, maar ook wanneer de achterste handgreep losgelaten wordt. De ketting stopt dan in een fractie van een seconde.
1996: HT 75 high-level branch trimmer and HL 75 hedge trimmer
1996: Hoogsnoeier HT 75 en heggenschaar HL 75
Deze apparaten voor groenonderhoud hebben een grote reikwijdte, zodat de gebruiker bomen of hoge heggen kan snoeien terwijl hij veilig op de grond staat.
1997: The new electric saws
1997: De nieuwe elektrische zagen
De nieuwe elektrische kettingzagen met kettingsnelspanner E 140, E 160 en E 180 C voldoen aan de hoogste standaarden, zelfs bij professioneel gebruik, en ze zijn bovendien bijzonder milieuvriendelijk. Ze kregen de eerste prijs voor veiligheid, ergonomie en ecologie op de internationale vakbeurs voor landbouwtechnologie in Zaragoza, Spanje.
1998: Tank caps with no need for tools
1998: Gereedschapsloze tankdop
De kettingzagen 029 en 039 worden voor het eerst uitgerust met de nieuwe speciale dop voor de tanks met brandstof en met kettingolie. Die dop kan geopend en gesloten worden zonder gereedschap te gebruiken.